top of page
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Writer's pictureIan Mac Eochagáin

Kantasuomalainen, korjaa asennevikasi!

Korjaa nämä vialliset asenteesi suomen kielestä ja maahanmuuttajista.

Sekä Suomeen tulevilla maahanmuuttajilla että kantasuomalaisilla on asennevikoja, jotka koskevat suomen kieltä, kielen oppimista ja suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutumista. Nämä asenteet estävät maahanmuuttajia oppimasta suomea ja vaikeuttavat sellaisen yhteiskunnan syntymistä, jossa suomi yhdistäisi lingua francana meitä kaikkia. Lisäksi nämä asenteet vaikeuttavat maahanmuuttajien houkuttelemista ja pitämistä täällä, mitä Suomen talous tarvitsisi kipeästi.


Tiistaina kirjoitin blogissani maahanmuuttajien asennevioista suomen kieltä kohtaan. Tänään osansa saavat täällä syntyneet ihmiset, joiden äidinkieli on suomi. He ovat maahanmuuttajia paljon suurempi ryhmä, joten heidän asenteillaan (eli sinun asenteillasi) on paljon merkitystä. Tarkoitan juuri sinua, suomenkielinen suomalainen! Suhteesi omaan kieleesi on epäterve ja vaatii korjaamista.


Korjaa välittömästi seuraavat neljä asennevikaa:


1. Kun ulkomaalainen puhuu minulle suomea murtaen, on kohteliasta vastata hänelle englanniksi.


Väärin.


Ensinnäkin tuo ulkomaalainen yrittää oppia suomea, jotta hän voisi sopeutua tänne ja olla osa sinun maatasi. Hän yrittää tehdä Suomesta kotinsa, yhteisen kotimme. Jos hän on jo nähnyt vaivaa ja opetellut muutaman sanan kieltäsi, tee palvelus ja auta häntä.


Toiseksi, mitä tekemistä englannilla on asian kanssa? Olemme Suomessa, emme Isossa-Britanniassa tai Yhdysvalloissa.


Kuvittele, miltä tuntuisi, jos opettelisit vierasta kieltä ja aina kun yrittäisit puhua sitä, kyseisen kielen puhujat vastaisivat sinulle vain englanniksi. Tuntuu kuin sinulle sanottaisiin: ”Kielitaitosi on surkea, älä edes vaivaudu.”


Vastaa suomeksi ja jos on selvää, että henkilö on aloittelija, puhu selkeästi ja hitaasti.


2. Ulkomaalaisten on mahdotonta oppia suomea.


Ei ole. Käsityksesi kertoo suomalaisesta ylemmyyskompleksista. Monet ulkomaalaiset ovat oppineet suomen kieltä hyvin. Etkö ole koskaan ostanut kebabia turkkilaiselta tai arabilta, joka on oppinut suomea riittävän hyvin harjoittaakseen sillä liiketoimintaa? Etkö ole koskaan kuullut Roman Schatzia radiossa?


Suomen kieli ei ole sen hankalampi tai helpompi kuin mikään muukaan kieli. Kuka tahansa koulutuksesta tai kansallisuudesta riippumatta voi oppia suomea sen verran, että voi käydä sillä helppoja keskusteluja. Ja pienellä työllä monet heistä (meistä) pääsevät pidemmälle ja oppivat puhumaan suomea sujuvasti.


3. Me suomalaiset puhumme paremmin englantia kuin yksikään ulkomaalainen osaa suomea.


Ensinnäkään suomalaisten englannin kielen taito ei ole yleisesti ottaen erinomainen.


Toisekseen, kun ajattelet näin, teet ulkomaalaisista passiivisia ja kykenemättömiä muuttumaan. Ajatuskulkusi on: ”Suomalaisena pystyn oppimaan englantia, mutta kukaan ei-suomalainen ei pysty oppimaan vieraita kieliä. Aivoni ovat ylivertaiset heihin verrattuna.” Tiedät, että tämä ei ole totta, joten lakkaa ajattelemasta näin.


4. Kielemme on liian pieni, jotta ulkomaalaiset vaivautuisivat opettelemaan sitä.


Tällä logiikalla sinun sekä perheenjäsentesi ja ystäviesi pitäisi lopettaa suomen puhuminen. Suomen kielen puhujiahan on vain vaivaiset viisi miljoonaa. Miksi tuhlaat aikaasi näin ”pieneen” kieleen?


Vakavasti puhuen: Suomi ei ole millään mittapuulla pieni kieli. Pienten kielten puhujien määrät mitataan sadoissa ja tuhansissa, ei miljoonissa. Suomenkielisiä kirjoja, elokuvia, televisio-ohjelmia, lauluja ja näytelmiä on loputtomasti. Kulttuuri ei ole pieni.


Kukaan ei opettele kieltä, jotta voisi puhua kaikkien kyseisen kielen puhujien kanssa. Kieltä opetellaan sen vuoksi, että kielitaitoisena voi tuntea olevansa osa yhteiskuntaa. Oletko koskaan yrittänyt tuntea kuuluvasi vieraaseen maahan? Tunne yhteenkuuluvuudesta on paljon arvokkaampi kuin tieto siitä, että puhut ”suurta” kieltä.


Kun sanot ulkomaalaisille, ettei heidän pitäisi vaivautua opettelemaan suomea, sanot heille, ettei heidän pitäisi yrittää kotoutua tänne. Toisin sanoen: ”Elämäsi ei ole täällä. Olet muukalainen.”


Lopuksi tarjoilen bonuksena suomalaisten asennevian, joka liittyy tiettyyn maahanmuuttajaryhmään:


5. Minusta on mukavaa, että voin harjoitella englannin taitojani englanninkielisen kanssa. Minä saan harjoitusta, ja ulkomaalainen pystyy ymmärtämään meitä suomalaisia, eli kaikki hyötyvät.


Englantia äidinkielenään puhuvia maahanmuuttajia ei ole tarkoitettu kieliharjoittelukumppaneiksi. Jos haluat harjoitella englantia, mene englanninkieliseen maahan tai kielikurssille.


Tässä diilissä ei ole voittajia. Sinä heität hukkaan mahdollisuuden tulla kunnolla ymmärretyksi, koska ilmaiset itseäsi vieraalla kielellä. Maahanmuuttaja menettää mahdollisuuden tuntea olonsa kotoisaksi ja osaksi yhteiskuntaa.


Olen itse englanninkielinen maahanmuuttaja ja tiedän, että monet kaltaiseni ovat joskus hyvin vastahakoisia opettelemaan suomen kieltä. Siksi suosittelen englanninkielisille mamuille omia leirejä, kun he saapuvat tänne.
1 Kommentar

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
Heikki Tiensuu
Heikki Tiensuu
28. Sept. 2023
Mit 4 von 5 Sternen bewertet.

Tuo on tuttua muuallakin. Osaan jonkin verran kreikkaa mutta kun kreikassa kysyn jotakin tai tilaan ravintolassa minulle vastataan englanniksi. Tai sitten eivät ymmärrä ollenkaan kun odottavat kuulevansa englantia

Gefällt mir
bottom of page